2010-05-17

Akasztottak temetője

Szabó Szilárd mutatta be blogján elsőként ezt a helyszínt, majd Sipos Szabolcs látogatta meg a helyet, felkutatva a fellelhető néprajzi dokumentációt az Akasztottak temetőjéről, a Csíkszentsimon és Csatószeg közötti mezőben.
K. Antónia is közölt fotót a titokzatos keresztekről a szántók között. A néprajzi dokumentáció is tartalmaz fotókat, de kizárólag dokumentációs jellegű munkákat.  Crisclod is közöl a Panoramio albumában két fotót helyesen térképre rögzítve ( 46°14'59.50"N  25°53'23.03"E). Fotói inkább dokumentálási céllal készülhettek. 

A fenti fotós anyagok nézegetése arra késztetett, hogy elkiránduljak a helyszínre egy rövid fotózásra. Kb. 15 perc állt a rendelkezésemre a késő délutáni órában. Már az út alatt azon gondolkodtam, hogy milyen nehéz helyzetben vagyok ezzel a témával, mivel már előttem készült három elgondolás alapján felvétel a témáról.

Szabó Szilárd szimmetrikus kompozíciót választott, lehető legtöbbet mutat a helyszínből. Mivel a közeli kereszteken tisztán olvashatók a feliratok, a kép nézegetése során szinte keresi a tekintetem a feliratokat a távoli kereszteken is. Az előtérben levő két kereszt uralja a kompozíciót.

Sipos Szabolcs látványos megvilágítást alkalmaz és szűkebb kivágásokkal mutatja be a köveket. Megtalálja a szerkesztési kapcsolatot a keresztek között, "erős" ff kidolgozással.

K. Antónia tavaszi fotóján mellőzi az első két útszéli keresztet, és kiemeli a háttérben levőket. A választott kompozíció picit balra húz. Van neki néhány téli változata is melyekből ez tetszett a legjobban. Télen is érdemes lesz ellátogatni ide.

A helyszínen picit szomorúan tapasztaltam, hogy a fű hatalmasra nőtt, szinte eltakarta a magasabb köveket is. A fényeket sem így képzeltem el, valami drámai hatást, valami sötét időt, rettentő fellegeket akartam. Megjegyeztem Sipos Szabolcs megfogalmazását: "huzatos senkiföldjén árválkodó sírkövek". 
Ezt szeretném visszaadni a fotómon, gondoltam. A szomszédos vizenyős búzamezőben egy gólya keresgélt eledelt, hátam mögött a völgyben az esti személyvonat zakatolt Alcsík felé. A két falu között szekerek jártak, néha kisütött a nap is. Élt a két falu közötti határ.

A látvány része itt a hatalmas tér, sehol egy fa vagy bokor, csak a keresztek a mezőben. Nincs kerítés, nincsenek virágok, a búza zöldje a kerítés és a virág egyben. A keresztek meg mintha integettek volna az ég felé a felhők közti réseken.
















Nagyon kiváncsi vagyok, hogy ki hogyan látja ezt a helyet... mert mindenkinek mást sugall egy téma, mindenki más fényeket talál és mindig mások a hangok és az illatok. Ha még fotózta valaki ezt a helyet kedves olvasóim közül, szóljon és szivesen belinkelem. Aki még nem járt arra, tegyen egy kerülőt és készítsen néhány fotót.


Antal Levente mutatott egy tetszetős téli változatot a helyről: itt tekinthető meg.

11 megjegyzés:

  1. Már vártam, hogy mikor jelenik meg ez a bekezdés - mert az, hogy megjelenik-e csak idő kérdése volt. És megtaláltad azt a nézőpontot, amely leginkább rád vall. Monumentális hatása van, ráadásul mindenfajta csilivili PS-munka nélkül. Szép munka imho. (hatásvadász eszem miatt azért megkérdezem, hogy kontrasztos ff konverziót próbáltál? :) )

    VálaszTörlés
  2. Ssz: Üdv, megvan a ff változat is, jobb is az szerintem, de így egyensúlyba hoztam a színes/ff fotók arányát :) - eddig volt 2 ff bejegyzés és egy színes.
    Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Egy fekete-fehér "súlyos" kép ebben a témában inkább az "akasztott" és (cserbenhagyott) családja nézőpontját jelentette volna, így viszont a közösségé, a falu temetőjéből elűzőké: elhagyatott, árva kis keresztek a monumentális Mennyek Országától karnyújtásnyira, mégis elérhetetlenül távol... Nagyon szép kép. Mesél. És a fájdalom, az elutasított hit mellett benne van az a csend is, a nyugalom, amit remélhetőleg megtaláltak a reménytelenségből menekvő szerencsétlen lelkek.

    VálaszTörlés
  4. Én mindig azt mondtam, hogy a szerzőnek kell eldöntenie a felvétel pillanatában, összevetve az adott lehetőségeket (fény, felhők, stb.) a saját hozott és a helyszínen tapasztalt intuícióival, hogyan akar egy témát láttatni.
    Komoly előtanulmányokkal mentél, és igyekeztél más képeket hozni, mint amiket már láttál. A Te szemeddel kerested a helyszín szellemét. Ezt hoztad. miki nagyban összefoglalta a lényegét a képnek, de szerintem, még visszamész. Én is azt tenném, ha a szomszédban lenne...

    VálaszTörlés
  5. Remek nézőpontból készítetted a fotót, az égbolt is szép felhős volt.

    VálaszTörlés
  6. Első pillantásra egy megnyugtató tájkép, amíg meg nem látom az eldőlt kereszteket a kép alsó sarkában. Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen!
    Vissza fogok menni még ide ha tehetem.

    VálaszTörlés
  8. Én így láttam: http://picasaweb.google.com/lh/photo/EBPdkFD4u-C8jjK2g3BjycjcEDSU0DE6eCrxmn2w0FA?feat=directlink

    Üdv.
    Levi :)

    VálaszTörlés
  9. Egyébbként télen az igazi. Érdemes lesz visszamenned kiindulva az eddigi téli fotóidból. Ezuton is gratula, szép munkák!

    ismét Levi... :)

    VálaszTörlés
  10. Micsoda hely! És még nem is hallottam, róla, pedig ezen a vidéken élek. Lélegzetelállító. Meg fogjuk keresni.
    A fotóid remek szögből... az emlékezés lehetőségei... az idő és időtlenség párhuzamai... elhagyatottság és rátalálás esélyei...nagyon megkapóak.
    Kösz az élményt

    VálaszTörlés
  11. Igen, én is meglepődve, hirtelen féket parancsolva álltam meg e helynél, nem számítottam rá...különös érzés ott lenni, de ez a kép is különös. Néhány áprilisi felvétellel gyarapítottam az albumomat, de a hatás ugyanaz nagyjából, a szerkesztés is ugyanaz a balos elgondolás

    VálaszTörlés