2010-05-31

2010-05-28

Kereszt

2010-05-26

Kompozíciós tanulmány

A könyvek írják: aranymetszés, harmadolás, képszél, vágás, 3:2, főtéma elhelyezése, képi egyensúly, dőlés... de ha nekem ez így tetszik:

2010-05-25

A felhő

Szombaton felhős volt és én kerestem egy felhőt, hogy lefotózhassam:

2010-05-21

2010-05-19

2010-05-17

Akasztottak temetője

Szabó Szilárd mutatta be blogján elsőként ezt a helyszínt, majd Sipos Szabolcs látogatta meg a helyet, felkutatva a fellelhető néprajzi dokumentációt az Akasztottak temetőjéről, a Csíkszentsimon és Csatószeg közötti mezőben.
K. Antónia is közölt fotót a titokzatos keresztekről a szántók között. A néprajzi dokumentáció is tartalmaz fotókat, de kizárólag dokumentációs jellegű munkákat.  Crisclod is közöl a Panoramio albumában két fotót helyesen térképre rögzítve ( 46°14'59.50"N  25°53'23.03"E). Fotói inkább dokumentálási céllal készülhettek. 

A fenti fotós anyagok nézegetése arra késztetett, hogy elkiránduljak a helyszínre egy rövid fotózásra. Kb. 15 perc állt a rendelkezésemre a késő délutáni órában. Már az út alatt azon gondolkodtam, hogy milyen nehéz helyzetben vagyok ezzel a témával, mivel már előttem készült három elgondolás alapján felvétel a témáról.

Szabó Szilárd szimmetrikus kompozíciót választott, lehető legtöbbet mutat a helyszínből. Mivel a közeli kereszteken tisztán olvashatók a feliratok, a kép nézegetése során szinte keresi a tekintetem a feliratokat a távoli kereszteken is. Az előtérben levő két kereszt uralja a kompozíciót.

Sipos Szabolcs látványos megvilágítást alkalmaz és szűkebb kivágásokkal mutatja be a köveket. Megtalálja a szerkesztési kapcsolatot a keresztek között, "erős" ff kidolgozással.

K. Antónia tavaszi fotóján mellőzi az első két útszéli keresztet, és kiemeli a háttérben levőket. A választott kompozíció picit balra húz. Van neki néhány téli változata is melyekből ez tetszett a legjobban. Télen is érdemes lesz ellátogatni ide.

A helyszínen picit szomorúan tapasztaltam, hogy a fű hatalmasra nőtt, szinte eltakarta a magasabb köveket is. A fényeket sem így képzeltem el, valami drámai hatást, valami sötét időt, rettentő fellegeket akartam. Megjegyeztem Sipos Szabolcs megfogalmazását: "huzatos senkiföldjén árválkodó sírkövek". 
Ezt szeretném visszaadni a fotómon, gondoltam. A szomszédos vizenyős búzamezőben egy gólya keresgélt eledelt, hátam mögött a völgyben az esti személyvonat zakatolt Alcsík felé. A két falu között szekerek jártak, néha kisütött a nap is. Élt a két falu közötti határ.

A látvány része itt a hatalmas tér, sehol egy fa vagy bokor, csak a keresztek a mezőben. Nincs kerítés, nincsenek virágok, a búza zöldje a kerítés és a virág egyben. A keresztek meg mintha integettek volna az ég felé a felhők közti réseken.
















Nagyon kiváncsi vagyok, hogy ki hogyan látja ezt a helyet... mert mindenkinek mást sugall egy téma, mindenki más fényeket talál és mindig mások a hangok és az illatok. Ha még fotózta valaki ezt a helyet kedves olvasóim közül, szóljon és szivesen belinkelem. Aki még nem járt arra, tegyen egy kerülőt és készítsen néhány fotót.


Antal Levente mutatott egy tetszetős téli változatot a helyről: itt tekinthető meg.

2010-05-15

Margó

Már dél volt és erősen sütött a nap, azelőtti nap pedig szél volt és eső. Ezért mentem ki erre a dombra, ahol már többször jártam: eső után tiszta a levegő, messze ellátni. Eddig soha nem vettem észre a keresztet a mezőben, talán nem is figyeltem soha erre. Az út mellett volt és az utat mindig ki akartam zárni a képből - mert elüt a vetéstől, az aszfalt nem kell a képre, csillogott is mindig az ellenfényben. És ragaszkodtam hozzá, hogy az az út nem kell a képre.
Eddig is ott volt a kereszt a falu határában - csak most észrevettem és magammal vittem ezt az arcát is a tájnak.
Számomra most már többet jelent ez a táj mert nem csak a szemközti dombok, nem csak a nadrágszíj-parcellák, nem csak a templomtorony ködös sziluettje, vagy a marhacsorda távoli hangja, hanem ez a kereszt is az út mellett része lett a tájnak. Ha most behunyom a szemem és végigpásztázom a helyet, a keresztnél kezdem és onnan indulok tovább...
Valahogy így van ez a bejegyzésekkel is egy kép alatt. Kell a dicsérő szó, mert az lelkesít és bíztat, hogy alkoss, de ugyanúgy - vagy még jobban kell az olyan észrevétel, mely felébreszt mikor az már eltévedtél az őserdő mélyén...

2010-05-14

Keresztek és kereszteződések

A csíkmindszenti határban: 

2010-05-12

2010-05-10

Csíksomlyói szivárvány

Szülővárosom látképe:













2010 május 7.-én, este 7:30-kor fotózva.

2010-05-07

2010-05-05

Gólyahír

Ezek az apró sárga virágok a patak partján elég nehezen örökíthetők meg, csillognak a szirmok, környezetük sokszor nehezen fotózható, itt egy ellenfényes változat:



Fotó adatai
Előtér: kis fűcsomó
Háttér: patak
Fotós hason a patak partján, 100mm, ISO 100, f2.8, 1/500, kézi élességállítás.
PS: pici szintek, telítettség (+5), kontraszt (+5), méretezés.

2010-05-03