2008-08-13

Fotóim a falon

Nagy örömömre szolgált ma reggel, mikor a http://fotoklub.ro/news_hu.html weboldalon felfedeztem, hogy 2 fotómat elfogadták a Marosvásárhelyi Fotóklub által szervezett 4. Nemzetközi Művészfotó és a XXll. Országos Biennálé kiállítására.

A kiállításra úgy láttam, hogy 144 fotót fogadtak el 19 országból. S ebből kettő alatt az én nevem lesz. Igazán jó érzés. Őszintén bevallom, nagyon örvendek, hogy munkáim kiállításra kerülnek Nagy P. Zoltán, Kucsera Jenő, Hlavathy Károly és más fotóművészek munkái mellett.

Szerintem minden emlékezetes, jól sikerült fotónak van egy kis története.
Gondoltam leírom ennek a két fotónak a történetét…

A forrás joga

Hideg téli szombat délelőtt… Kutyámmal a gyimesi határban… Semmi árnyék, csak a vastag fehőkön átderengő fény, amit a hó visszaver. Minden tiszta fehérnek tűnik, mintha a fák, az ég, a föld csak fehérből állna. Semmi kedvem elővenni a fényképezőgépet, még ráfagy a kezem az exponálógombra.

Aztán megláttam a kerítést, amint végigszalad a szemközti dombon, félkörívben megkerüli azt a néhány fát és az itatót, kikanyarítva egy darabot a szomszéd földjéből. Biztos területi vitát eredményezett a kert építése… Sokszor visszatértem még erre a helyre télen és nyáron, más fények mellett is megpróbálni a témát, de soha nem sikerült. Ez az első, minimál megoldás maradt a legjobb.
Aztán egy alkalommal mikor arra jártam már nem volt meg a kerítés. A fák és az itató csak álltak képem fő témája nélkül a szemközti domboldalon…

Ez a fotóm szerepelt még tavasszal a budapesti 100 féle Erdély c. óriásfotó kiállításon is másik két hasonló munkámmal közösen (www.100erdely.com).

Egy pillanatra megpihen a lemenő Nap

Verőfényes délutáni napsütés a Hargita oldalában. Boldog szülők sétáltatják néhány hetes lányukat. Jó érzés a sok köd után egy kevés napsütés. Kis ház az erdei út mellett, udvarán ívelt pad. A padon hó, a napsugarak a padot laposan érik szép árnyékot vetve az érintetlen hóra.

A téma megvan. Magasabbról kellene fotózni, hogy a kompozíció rendben legyen. Mászás. Próba. Mászás egy másik fára. Így már tetszik. Fehéregyensúly papírzsebkendőn mérve. Expozíciókorrekció, hogy részletek legyenek a világos helyeken is. F8, 1/500. Visszanéz. F8, 1/640. Ez is jó.

Vissza a babakocsihoz, további családi albumba való fotók. Otthon izgalmas várakozás míg letöltődnek a képek, vajon milyen lesz nagyban a monitoron...

5 megjegyzés:

  1. Grat. Csak hol lehet megnezni az oldalon a kepeid mert nem kapom :)

    VálaszTörlés
  2. :)
    De azért a leírások alapján el lehet képzelni őket...

    VálaszTörlés
  3. szemelyesen is láttam az Ön fotojIt a marosvasarhelyi kiállitaskor... Gratulálok s tovabbi JÓ FÉNYT-t kivánok!

    VálaszTörlés